Карамфил се използва в почти всяко ястие, за което се сетите от индийската кухня, а също така е популярен при приготвянето на месни, зеленчукови и рибни ястия.
Карамфилът е изсушената, неотворена цветна пъпка на тропическото вечнозелено карамфилово дърво. Той е роден на островите Малуку в Индонезия, но се отглежда и в Шри Ланка, Индия, Танзания, Мадагаскар, Занзибар и другаде в тропическата Южна и Югоизточна Азия.
Карамфилът се използва както в цяла, така и в смляна форма в кулинарията и парфюмерията.
Карамфилът е уникален като подправка поради уникалния си вкус и аромат, който се използва както в сладки, така и в солени храни.
Той е често срещана съставка в индийската кухня, по-специално в garam masala.
Основна съставка в кухнята на Индия и Шри Ланка и някои видове тайландско къри и често се използва в комбинация с канела, индийско орехче или черен пипер в рецепти за ястия от тиква.
Тегло: 50 gr.
Поризход: Шри Ланка