Каква е ползата от рибеното масло и омега 3 мастните киселини?

СЪДЪРЖАНИЕ

Омега 3 мастните киселини са нужни за нормалното функциониране на човешкото тяло, но повечето хора ги консумират в недостатъчни количества. В тази статия ще ви кажем до какви ползи от продуктите и добавките с рибено масло или ненаситени мастни киселини омега 3, могат да доведат за вашето по-добро здраве.

Един от най-дискутираните въпроси в медицината изминалите години е значението на използването на омега 3 ненаситените мастни киселини. Съвременните специалисти по хранене и геронтолози(експерти в областта на употребата на хранителни добавки и в областта на стареенето), поставят тази хранителна добавка в първите редове относно ефективността и полезността на допълнителния им прием. Омега 3 принадлежи към класа на ненаситените мастни киселини и заедно с други липиди от омега клас, трябва редовно да се набавя в тялото. Основните киселини на омега 3 са декоксахексанонова (DHA), ейкозапентаенова (ЕРА) и алфа-линоленова (ALA) киселини. DHA и ЕРА в малко количество могат да бъдат синтезирани в тялото от ALA, но този синтез е толкова малък, че не осигурява и 5% от потребностите на тялото. Във връзка с този факт и трите киселини могат да се считат за незаменими за тялото и те задължително трябва да идват с храна или под формата на добавки.

Какво е омега 3 6 и 9?

Омега 6 и 9 снимка
Омега 3 мастни киселини често се споменават в контекста на омега 6 и омега 9 мастните киселини. Имайте предвид, че омега 3 6 и 9 са три различни вида полиненаситени мастни киселини, които се считат за полезни мазнини. Омега 6 и 9 е сравнително лесно да се получи в достатъчно количество с храната, която приемаме всекидневно. Те се намират в големи количества в храните като ядки, яйца, пилешкото месо и растителните масла.

Важно е да се знае и помни, че ключът към поддържане на доброто здраве на организма е съотношението на омега 3 6 9 мастни киселини. Факт е, че омега 6 и омега 9 имат възпалителен ефект, предизвикващ и пречиняващ различни видове възпаления и оттоци, а омега 3 действа обратно – премахва възпалителните реакции и процеси. За това един от основните ключове за добро здраве е поддържането на подходящо съотношение на 3 6 и 9 във вашия хранителен режим. Изследователите са съгласни, че оптималното съотношение трябва да бъде между 2:1 и 4:1. Това означава, че трябва да консумирате най-малко два пъти по-голямо количество от омега 3 в сравнение с другите мастни киселини. В България, по-голямата част от населението съотношението достига 1:80, което задейства всички видове системни възпалителни реакции и заболявания и ускорява процеса на стареене. В тази връзка, ключов момент в начина на хранене, е да се обогати храната с омега 3, и да се ограничи приема на 6 и 9(които са в изобилие в слънчогледовото олио, така обичано от голяма част от българите).

Омега 6 и 9 ненаситени мастни киселини снимка

Каква е ползата за здравето и какво лекуват омега 3 6 9?

Омега 3 мастните киселини не без причина, са признати като една от най-популярните добавки. Те имат много предимства за тренировката, физиката и здравето като цяло.

В допълнение към противовъзпалителното действие този клас вещества имат редица специфични свойства, тъй като ненаситените мастни киселини, са част от мембраните на всички клетки в тялото, тяхната роля във формирането на вътрешната стена на съдовете е особено голяма. Без достатъчно количество липиди в ендотелът на кръвоносните съдове, в нужда от постоянна регенерация се произвежда дефектна структура, която преминава в постоянно възпаление и образуването на атеросклеротични плаки. Поради изразения ефект върху формирането на здрави кръвоносни съдове, омега 3 понастоящем се счита, като основна добавка за профилактика и лечение на сърдечносъдови заболявания.

Не по-малко важни тези липиди са и за осигуряване на формирането и нормалното функциониране на централната нервна система, тъй като в сивото вещество на мозъка докозахексаенова киселина(DHA) е повече от 3%, и директно се отразява на нивото на интелигентност, стрес и познавателните способности. Особено голяма нуждата от DHA има нарастващия мозък на детето за това в майчината кърма тя е преобладаващата полиненаситена мастна киселина. По време на периода на интензивен растеж, ако не се гарантира приема на достатъчно количество омега 3, а вместо това бъдат включени храни, богати на ненаситени мазнини (бисквити, сладкиши, шоколади и т.н.), след това не трябва да се изненадате, че мозъкът на детето, ще бъде изграден от маргарин или палмово масло и че един малък човек, ще демонстрира подходящи умствени способности.

DHA, освен за главният мозък е важна и за ретината на очите и репродуктивната система и с напредването на възрастта се наблюдава дефицит от нея.

СЪВРЕМЕННИТЕ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ РАЗКРИХА И РЕДИЦА ДРУГИ СВОЙСТВА НА НЕНАСИТЕНИТЕ МАСТНИ КИСЕЛИНИ.

Сред тях – изразен ефект върху нормализирането на функцията на имунитета. Липидите действат върху всички връзки, като осигуряват нормално съзряване на имунните клетки. Същото се дължи до голяма степен на антитуморния ефект. Добре развитата имунна система бдително пази тялото в борбата с раковите клетки.

Омега 3 е доказано ефективно в борбата с различни заболявания на ставите. При артрит, имат способността да намалят възпалителната реакция и да нормализират имунната функция на тялото, като се освобождават от артрозата поради влиянието върху метаболизма и нормализирането на кръвообращението.

Споменава се и способността на ненаситените мастните киселини да забавят процеса на стареене на организма и да се предотвратява развитието на свързани с възрастта промени. Деронтологистите признават, те омега 3 есенциалните мастни киселини, са един от най-важните компоненти от здравословното хранене за един възрастен човек, заедно с витамините и антиоксидантите. Допълнителното им приемане влияе и положително и върху състоянието на кожата и косата.

Възстановяване след тренировка
Възстановяването е почти най-важният аспект след тренировка. Омега 3 мазнините допринасят за намаляване на отложената болка в мускулите и също така намаляват възпалението след физическо натоварване. 
И двата ефекта, ще ви помогнат да се възстановите по-бързо след интензивно натоварване.

Отслабване
Въпреки факта, че омега 3 ненаситените мастни киселини не оказват директно влияние върху изгарянето на мазнините, добавките с омега 3 от рибеното масло, могат да ви помогнат да се чувствате сити. Това прави по-лесно придържането към твърда диета и по този начин помага за намаляване на наднорменото тегло.

ИЗТОЧНИЦИ НА ОМЕГА 3 – В КОИ ХРАНИ СЕ СЪДЪРЖАТ ОМЕГА 3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ?

Омега 3 за отслабване
  • Най-добрият хранителен източник на омега 3 мастни киселини са мастните риби, а именно скумрията, атлантическата сьомга, риба тон, херингата, сардините и аншуа. Не се притеснявайте, че мазната риба има твърде много калории. Вашето тяло се нуждае от здравословни мазнини, за да е здраво и да има енергия. Омега 3 е една от най-добрите и висококачествени форми на мазнини поради, което и нейните източници, се считат за най-здравословната храна. Голямото количество риба в меюто ви, по никакъв начин няма да навреди на вашата диета.
  • Говеждото също се счита за добър източник на омега 3 мазнини, но рядко се намира качествено месо от пасящи билки телета, който гарантират по-голяма конентрация от тях. Зърнените храни съдържат по-малко омега 3 и повече омега 6 мастни киселини затова, като цяло можем да приемем, че животинските източници на омега 3 съдържат по-голям брой EPA и DHA – киселини и те са най-добрата форма, от която най-лесно се абсорбират в организма.
  • Сред растителните източници на омега 3 може да различи семената на чиа, орехи и зеленолистни зеленчуци. Имайте предвид, че растителна храна съдържа главно омега 6 мастни киселини под формата на алфа-линоленова киселина (ALA). Тялото се нуждае от големи колиества ALA, за да се образува необходимото количество EPA и DHA, така че ако ядете повече ядки и зеленчуци паралелно премайте и рибено масло.
След изброените храни най-добрият източник на храна на омега 3, се явява рибата и морските дарове, но повечето хора я консумират в малки количества. Решаване на този проблем може да бъде допълнителното приемане на омега 3 под формата на хранителни добавки. Съществуват две форми на такива добавки. Това е омега 3 концентрат в течна форма като капки, в който често се добавя витамин Е и капсулна форма на омега 3, където липидите са херметически затворени в желатинова капсула. По правило течната форма е по-достъпна, а капсулираните, са по-добре защитени от вредните фактори на околната среда.о масло.

ПО КОЛКО ОМЕГА 3 КАПСУЛИ НА ДЕН?

Каква е препоръчителната доза на приема на омега 3?

Достатъчно количество от ненаситени мастни киселини, може да бъде получена от храната при консумация на 350 грама два пъти седмично риба. Ако не ядете много риба, за да се задоволите нуждата от мастни киселини на организма, ще ви помогнат хранителните добавки. Дневно се препоръчва да се консумират 3 грама или три капсули за насърчаване на здравето. Една капсула рибено масло съдържа около 1 грам омега 3 (180 мг ЕРА и DHA 120 мг), съответно е необходимо да се вземат три капсули на ден.

При усилени тренировки
  • Ако тренирате редовно и искате да получите максимален ефект на омега 3 от гледна точка на възстановяване и намаляване на болки в мускулите, е добре да се вземат 6 грама (6 капсули рибено масло) на ден.
За ускоряване на метаболизма
  • Дозировката може да варира в зависимост от целта. За да се гарантира основната необходимост на метаболитните процеси, е достатъчно да се консумират около един грам масло всеки ден.
За превенция на удари и инфакти
  • За да се намали кръвосъсирването и увеличи свойството да предотврати удари и инфаркти се препоръчва 2 грама липиди.
Противовъзпалително действие
  • За да се постигне ефект на противовъзпалително действие, е необходимо да се вземат 3 гр. за около 8 до 13 седмици,
Дневната доза може да се консумира веднъж по време на хранене и може да бъде разделена на няколко приема. Трябва да се вземе под внимание, че когато се приема в излишък омега 3, страничните реакции могат да се развият като раздраздение на стомашно-чревния тракт или понижаване на кръвното налягане. Ако тези симптоми се появят, спрете да приемате и се консултирайте с лекар.

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ДА ПРИЕМАТЕ ОМЕГА 3 С ДРУГИ ДОБАВКИ И ЛЕКАРСТВА?

Според Националните здравни институти омега 3 мастните киселини се считат за напълно безопасни. Омега 3 се препоръчва за консумация дори при бременни и кърмещи майки, въпреки че е важно те да избират хранителни добавки с рибено масло без съдържание на живак. Ако обаче приемате антикоагуланти лекарства или сте алергични към морски дарове, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да сте сигурни, че омега 3 е безопасна за вас.

Допълнителното приемане на омега 3 е ключът към доброто здраве и активната продължителност на живота. И както при всяка друга хранителна добавка, препоръчваме Ви да се консултирате със специалист преди да започнете да използвате рибено масло.

p.s.: Можете да изберете от нашия каталог подходящата опаковка и концентрация за Вас и Вашето семейство. Съхранявайте рибеното масло в хладилника или фризера. Бъдете Здрави и Красиви!!!
ТОП СТРАНА
Summary