Лецитин е органично вещество, което е комплекс от фосфолипиди. Това без преувеличение е като гориво за човешкото тяло.

Той е строителния материал на клетъчните мембрани. Укрепва нервната система, незаменими за черния дроб и мозъка. Лецитина уравновесява липидния метаболизъм в човешкото тяло и нормализира нивото на холестерола в кръвта. Показанията за употребата на това лекарство са много широки. Необходим е както за развитието на растящия организъм, така и за поддържането на здравето на хората в зряла възраст.

Лецитин за здравето на черния дроб

Тази хранителна добавка е най-добрият приятел на черния дроб. Повечето от целия лецитин в нашето тяло се съдържа именно в този орган – 65%. Следователно лецитина действа и се отразява много добре при чернодробни патологии – хепатит, чернодробна стеатоза, интоксикации, цироза.

При алкохолна интоксикация, лецитинът подкрепя здравето на черния дроб и намаля неприятните симптоми след употребата на голямо количество алкохол(махмурлук). Той активира способността на организма да се противопоставя на токсините и стимулира производителността на жлъчката и провокира активната регенерация на чернодробните клетки. (въпреки, че любителите на алкохолните напитки трябва да лекуват не черния дроб, а главата.)

В допълнение, лецитинът е силен антиоксидант, способен да отстранява токсините от тялото.

лецитин за деца
Фосфатидилхолин, фосфолипид в лецитина. – източник Wikipedia

Лецитин срещу холестерол

Лецитинът държи холестерола в разтворима форма и предотвратява отлагането му върху стените на кръвоносните съдове. Допълнителното вкарване на лецитин в тялото, спомага за отделяне на натрупания холестерол и за намляване на общото му ниво с до 15-20%.

Освен това, активира ензимите, които разграждат мазнините, подобрява кръвообращението и подпомога усвояването на витамини А, D, Е и К. Ето защо без почти никакви странични ефекти, лецитин е необходим за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза и се предписва на пациентите за възстановяване от сърдечни пристъпи и удари.

За малките гении

Лецитинът е необходим за детето от първите дни от живота му – главно за образуването и развитието на централната нервна система. Когато кърмите, бебето получава лецитин с майчиното мляко. Ако поради някаква причина естественото хранене не е възможно, дефицитът на лецитин трябва да бъде допълнително елиминиран.

Особено важно е бебето да получи задължителната дневна доза лецитин през първата година от живота си. В последните изследвания на Колумбийския университет се оказа, че количеството на лецитин, получени през първите 12 месеца от крехкия живот, определя размера на паметта и се придобива по-добра устойчивост на свързани с възрастта промени. Общо казано – успешно обучение в училище, интересни проекти в университета и достойна кариера.

Също така, по време на стрес, тялото на децата е особено уязвимо, когато има липса на лецитин . Първите сериозни преживявания започват през периода на адаптация първо в детската градина, а после и в училище. За първокласниците спор няма – в този период лецитинът е просто необходим. Той стимулира мозъчната активност, намалява умората, подобрява паметта, вниманието и увеличава устойчивостта на стрес.

За децата в училище лецитинът под формата на гел е най-добрият. Дори някой производители го правят с приятен вкус и плодов мирис. Друга възможност е лецитинът в разтворими капсулим, знаете сладки напитки децата рядко отказват. По-често детският лецитин, се съдържа в комплекс от витамини, необходими за растежът на тялото.

лецитин за деца

За красивите дами

Лецитинът е полезен за всички, но здравето на жените е особено зависимо от този уникален комплекс от фосфолипиди, като най-важното е лечебният му ефект върху нервната система.

17% от нервните влакна, се състоят от лецитин – не може да се сравни с черния дроб, но процентът е сериозен. Дори и най-слабият дефицит на лецитин в тялото поражда безсъние, раздразнителност, нервност и паника. И тъй като стресът е постоянен спътник на живота на жените (критичен шеф, отегчителни колеги, семейни проблеми, растящи деца, притеснения за бюджета), не може без прием на лецитин. Той идеално помага за укрепване на нервите и успешно издържа на стрес.

Лецитинът е често предписван от лекари на техните пациенти при превенцията и комплексната терапия на различни заболявания: от женски мастит, ендометриоза, маточни фиброиди – до рак на матката. Също така, помага да се приведе в съответствие менструалния цикъл и облекчава неприятните симптоми при менопаузата. Приема му като цяло, се смята за пълноценно предотвратяване на заболявания в женската сексуална сфера.

За красотата на жените, лецитинът също е необходим – не само, защото световните козметични марки го включват активно в състава на козметичните си продукти. Фосфатидилхолин – активното вещество в лецитинът – изглажда кожата на лицето и я прави мека и нежна. Също така помага и за облекчаване на възпалението при алергични обриви и премахването на излишните мастни пори и възстановява свежестта на лицето.

И най-приятното: лецитинът осигурява добър метаболизъм и помага за контролиране на теглото.

лецитин за жени

Универсален, ефективен, безопасен

Приемът на лецитин е ефективен с цел да се предотвратят много заболявания. Например, при физически и психоемоционални натоварвания, постоянни натоварвания, приема му помага за подобряване на общото състояние на организма и нервната система.

Той е в състояние да предпазва лигавицата на стомашно-чревния тракт от вредни ефекти. Поради това приемането му се предписва на хора, страдащи от гастрит, колит и пептична язва на стомаха.

При псориазис и дерматит, приемането на лецитин значително ще намали неприятните симптоми, за това често се използва и при комплексното лечение на кожни заболявания.

Друго магическо свойство на лецитинът е способността да нормализира нивото на кръвната захар. Укрепва мембраните на панкреатичните клетки, по-специално бета-клетките, които са отговорни за производството на инсулин. По този начин, при захарен диабет тип 1, лецитинът намалява външното изискване на инсулин. При захарен диабет тип 2, компенсира липсата на фосфолипиди и есенциални мастни киселини.

Лецитинът също е незаменим за мозъка. Доказано е, че редовното приемане на лецитин, може да спре множествената склероза (разпадане на миелиновата обвивка на мозъка), да подобри мозъчната активност при болестта на Паркинсон и синдрома на Алцхаймер.

Как реагира тялото на липсата на лецитин?

Първи от липсата на лецитин страда нервната система. Разстройство на паметта, постоянни промени в настроението, намалено внимание, безсъние, са основните симптоми на дефицит на лецитин в организма.

Освен това, ако лецитинът доставен с храната, не е достатъчен на човек, започват да се появяват нарушения на храносмилането – отхвърляне на мастни храни, често диария и подуване на корема, загуба на чернодробна и бъбречна функция.

Кръвното налягане, също може да се увеличи. Заболявания на стомашно-чревния тракт, сърцето и съдовете и болки в ставите.

Ако тялото редовно губи своя жизненоважен лецитин, човек сериозно увеличава риска от следните хронични заболявания:

  • Хипертония и исхемична болест на сърцето;
  • Атеросклероза (няма лецитин, няма кой да контролира вредния холестерол);
  • Язви – стомашни и дуоденални язви;
  • Цироза и хепатит;
  • Ранна остеопороза;
  • Постоянна раздразнителност;
  • нервни кризи;

всичко това са последствия от липсата на лецитин.

От дефицита на полезни фосфолипиди кожата, също страда.

  • Псориазис;
  • Алергични обриви;
  • Хранителен дерматит;

те могат да бъдат предизвикани от недостиг от необходимия обем на лецитин. При псориазис и дерматит приемането на лецитин значително, ще намали неприятните симптоми за това, често се използва и при комплексното лечение на кожни заболявания.Приема му помага за подобряване на общото състояние на организма и нервната система.

Той е в състояние да предпазва лигавицата на стомашно-чревния тракт от вредни ефекти. Поради това приемането му се предписва на хора, страдащи от гастрит, колит и пептична язва на стомаха.

Друго магическо свойство на лецитинът е способността да нормализира нивото на кръвната захар. Укрепва мембраните на панкреатичните клетки, по-специално бета-клетките, които са отговорни за производството на инсулин. По този начин, при захарен диабет тип 1, лецитинът намалява външното изискване на инсулин. При захарен диабет тип 2, компенсира липсата на фосфолипиди и есенциални мастни киселини.

Лецитинът също е незаменим за мозъка. Доказано е, че редовното приемане на лецитин, може да спре множествената склероза (разпадане на миелиновата обвивка на мозъка), да подобри мозъчната активност при болестта на Паркинсон и синдрома на Алцхаймер

липса на лецитин

Естествени източници на лецитин

Името на веществото идва от гръцки “λεκιθος” – Lekithos, който в превод означава „жълтък“”. Съответно лецитинът е в достатъчно количество в яйцата, както и в продукти, които съдържат големи количества мазнини – говеждото месо или гъшия дроб, семена и ядки, риба, месо и слънчогледово олио.

Един от лидерите в съдържанието на лецитин, са орехите. Тази “деликатес” е истински извор на здравословни мазнини, които ни зареждат с енергия, помагащ да се устои на стреса и да се запази остър и бистър умът. Стрити орехи, може да се добавят навсякъде – в сутрешната закуска или в салата, да се готвят бисквитки или мъфини (зависи от диетата).

Някои плодове и зеленчуци, също съдържат лецитин. Много лецитин има в бобовите растения, по-специално в соята. Суровината за производство на промишления лецитин, идва именно от соевото масло или от продуктите от преработката и. Богат на лецитин фосфолипид и мастни киселини плодове, са авокадото и азиатския дуриан и не непоследно място лецитинът, се съдържа в грах, фасул, моркови, маруля и зеле.

Подправки като кардамон, кориандър, кимион, индийско орехчезвездовиден анасон, червен пипер, също съдържат щедри количества и могат да се използват винаги когато готвите.

Лецитин, като хранителна добавка.

Хранителните добавки, са неизбежен кошмар за всеки човек. Хората непрекъснато търсят в интернет за полезни и вредни хранителни добавки, опасни Е-та, в магазините постоянно четат съдържанието на пакета търсейки скрити химикали. И тук идва иронията – една от най-популярните хранителни добавки е соев лецитин полезните свойства, на които отдавна, са извън съмнение.

Можете да рзпознаете соевия лецитин в различни фабрични продукти, които са станали неразделна част от нашия живот:

  • Маргарини, растителни масла, сладкарски спрейове;
  • Почти всички сладкарски изделия (сладкиши, бисквити, вафли, дъвчащи бонбони и т.н.);
  • Хлебни десерти (бисквити, кексове, торти особено със сметана);
  • Смеси за бебешка храна (за първите месеци).

Какво представлява хранителната добавка “соев лецитин”?

необходима и полезна съставка ли е или потенциално опасен консервант?

За начало лецитин фосфолипидите, са същата съставка, която прави обичайните храни по начина, по който ги харесваме. Те не позволяват на мазнините да кристализират и увеличават срока на тяхната годност.

Тази добавка е официално разрешена в много страни, включително тези, които строго следват качеството и контрола на храните – САЩ, Австралия, Европейския съюз и Русия. Лецитинът се счита не само за безвредно, но и полезно допълнение към продуктите, а до днес са извършени мащабни научни изследвания.

Как да приемаме лецитин?

Лецитин е включен в различни комеплексни витамини и също така се получава от самостоятелен препарат под формата на капсули, гелове, гранули, таблетки или масла. В течна форма, лецитинът може дори да се смеси с храната преди консумация.

Препоръчителната дневната доза лецитин е 5-6 грама за възрастни и 1-4 грама за деца. Това е без да броим лецитина, който можем да получим с храната през деня. Приемайте го обикновено преди или по време на хранене три пъти на ден. Процесът на лечение (превенция) е средно най-малко три месеца, но може да продължи за по-дълго, до няколко години.

Крайната доза и продължителността на назначаването, се определя от лекар.

С цялото разнообразие от форми на лецитин, най-популярният сред потребителите е лецитинът на капсули и е много важно да се следи качеството и годността му.

Ако лекарствената добавка е неправилно съхранявана (или е минал срока на годност), вкусът на летицинът започва да варира значително и накъртва силно, като истинска мазнина. Ако погълнете такава капсула, няма да почувствате нищо, но веднага усетите съмнителния вкус на огранен лецитин.

Лецитинът на гранули, може да се приема по различни начини (както течния лецитин). Можете просто да ядете с лъжица до необходимата доза, да го разтворите с вода или сок или да го добавите към любимата си храна. Подхожда си с почти всяка чиния – лецитинът се смесва в зърнени храни, мюсли, извара и кисело мляко или да сложите на салати и ползите от него няма да пострадат изобщо.

Противопоказанията са малко, но ги има

На кого е противопоказан лецитинът?

В инструкцията за употреба се посочва, че лекарството не може да се използва само ако имате индивидуална непоносимост или алергия. Проблемът е, че алергията към лецитин е доста често срещана. Ето защо, ако сте склонни към алергични реакции, опитайте да не пропуснете първите признаци и да спрете да приемате добавката.

Освен това е нежелателно да се приема лецитин по време на бременност (особено през първите три месеца) и кърмене. Сред нежеланите реакции в много редки случаи, се забелязва гадене и повишено слюноотделяне и световъртеж.

Вземайте лецитин, строго съгласно инструкциите. Добре е да се консултирате с лекар и той да Ви предпише доза, която е необходима в конкретната ситуация или за специфичните здравословни проблеми.

p.s.: От нашия онлайн магазин, можете да купите супер соев лецитин на гранули в капсули на най-добрата цена за Вас и Вашето семейство. Бъдете здрави!

Summary
Лецитин за какво помага и за какво се използва соевия лецитин?
Article Name
Лецитин за какво помага и за какво се използва соевия лецитин?
Description
Лецитин е органично вещество, което е комплекс от фосфолипиди, наречени строителния материал на клетъчните мембрани. Укрепва нервната ...
Author
Publisher Name
MaxMarket
Publisher Logo